Faleza prăbuşită de la Tyulenovo


User avatar
Sharpie
Posts: 94
Joined: Tue Dec 20, 2011 10:15 pm
Location: Bucureşti
Has thanked: 5 times
Have thanks: 42 times

Certificare:
bighinăr
Locatie:
vezi Localitate
PostPosted: Sun Jan 01, 2012 5:50 pm
La 30 de km sud de Vama Veche, în dreptul oraşului Şabla, se află satul Tyulenovo.
Are avantajul unui golfuleţ pe unde se poate intra destul de uşor în apă. În rest nu sunt locuri pe unde să se poată intra cu echipamentul, deşi fără echipament mai există posibilitatea căţărării în unele zone, şi există şi un alt golf mai la sud cu aproximativ 500 metri.

Din motive care îmi scapă (poate curenţii din jurul capului Şabla) apa este limpede, nu am avut niciodată vizibilitate sub 5 metri, iar maximul a atins chiar 25 de metri, ceea ce pentru Marea Neagră este excepţional.

Curent există doar în larg, după ce se iese din bolovanii prăbuşiti din faleză. Este greu să îi estimez viteza, are direcţia de la sud la nord (opus curentului obişnuit de pe litoralul românesc), însă s-a întâmplat şi să nu fie.

Adâncimea este de maxim 8-10 metri.

De văzut în apă este spectacolul falezei prăbuşite, cu canioane şi (mici) peşteri. Există şi epave, măcelărite de tăietorii ilegali de fier vechi. Flora şi fauna sunt cele specifice Mării Negre - guvizi de toate felurile, rapane, meduze etc. Nu am văzut defel căluţi de mare.

Ca facilităţi, pe ţărm există un centru de scufundări condus de dr. Damian Damianovici, care oferă cazare, umplere a buteliilor (doar cu aer), mers cu barca şi ghid pentru zonă (peşteri şi epave). Există şi alte posibilităţi de cazare, un restaurant.
În zonă, mai la nord, există un camping şi o plajă de nisip (gratuită), respectiv plaja oraşului Şabla, bună pentru însoţitorii nescufundaci.
Top
User avatar
Sharpie
Posts: 94
Joined: Tue Dec 20, 2011 10:15 pm
Location: Bucureşti
Has thanked: 5 times
Have thanks: 42 times

Certificare:
bighinăr
Locatie:
vezi Localitate
PostPosted: Mon Jan 16, 2012 12:11 am
Am descoperit un loc de intrare relativ accesibil la aprox. 1 km la N de golf, şi foarte aproape de peşteri.
Trebuie făcut nişte efort fizic şi cel mai bine este să fie 3 persoane deoarece echipamentul trebuie dat în mână. Riscul de a te accidenta grav atunci când cazi cu kilogramele în spate este prea mare şi nu e prudent să cobori echipat.
În plus, locul este expus la valurile dinspre Sud şi Est.
Dincolo de aceste probleme locul este foarte bun. Intrarea se face prin pasul uriaşului, ieşirea este cu dezechipare în apă şi ridicare din apă pe nişte stânci accesibile.
Top

Return to Bulgaria

Who is online

Registered users: No registered users

cron